Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού στον σκύλο

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι ένα συχνό ορθοπεδικό πρόβλημα του γόνατου στον σκύλο. Εμφανίζεται πιο συχνά σε σκύλους μεγαλόσωμων φυλών απ’ ότι στους μικρόσωμους. Η ρήξη συνήθως προκύπτει σαν αποτέλεσμα ατυχήματος ή υπερέκτασης. Πιο συχνά όμως είναι μια σιωπηρή διεργασία κατά την οποία επισυμβαίνουν μικρορήξεις στις ίνες του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου για να καταλήξουν στην πλήρη ρήξη του και τελικά στην αστάθεια της άρθρωσης του γόνατου.
Ποια είναι η ομάδα υψηλού κινδύνου;

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι (Labrador retriever, Rottweiler κα) προσβάλλονται πιο συχνά από τους μικρόσωμους. Η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης είναι επίσης προδιαθετικοί παράγοντες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μισοί τουλάχιστον σκύλοι που θα κάνουν ρήξη χιαστού στο ένα γόνατο θα κάνουν και στο άλλο.
Συνήθως ο σκύλος παρουσιάζει χωλότητα, ¨κρατάει¨ το πόδι ψηλά και δεν βάζει βάρος στο προσβεβλημένο άκρο, δεν θέλει να μετακινείται και προτιμά να κάθεται.

Η διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και την εμφάνιση του σημείου της «συρταρωτής κίνησης» στην άρθρωση του γόνατος. Συμπληρωματικά θα πρέπει να ληφθούν και ακτινογραφίες για να αποκλειστούν άλλες βλάβες και να εκτιμηθεί η παρουσία τυχόν αρθριτικών αλλοιώσεων.

Η θεραπεία

Η θεραπεία είναι κατά βάση χειρουργική. Η εκλογή της χειρουργικής τεχνικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
• το μέγεθος του σκύλου
• την ανατομική διαμόρφωση και την κλίση του κνημιαίου πλατώ
• την συνύπαρξη οστεοαρθρίτιδας
• την οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη

Κάθε χειρουργική μέθοδος έχει τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της. Στο ιατρείο μας εφαρμόζουμε δύο τεχνικές:

Η LSS (lateral extracapsular suture system), εξωαρθρική τεχνική, με την οποία τοποθετείται ένα συνθετικό μονόκλωνο ράμμα εξωτερικά της άρθρωσης με στόχο να υποκαταστήσει τον πρόσθιο χιαστό. Κύρια μειονεκτήματα της τεχνικής είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλόσωμους σκύλους, το ράμμα δέχεται μεγάλες πιέσεις και κινδυνεύει να κοπεί, ενώ τέλος η αντίδραση των περιαρθρικών ιστών μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε οστεοαρθρίτιδα.

Η TTA RAPID

Η TTA RAPID είναι από τις πιο σύγχρονες τεχνικές και αποτελεί την εξέλιξη της TTA και της TPLO. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος από τιτάνιο μετά από οστεοτομή της κνήμης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την προώθηση του κνημιαίου κυρτώματος και μαζί του επιγονατιδικού συνδέσμου σε νέα θέση σταθεροποιώντας την άρθρωση. Στο βίντεο που ακολουθεί αυτό γίνεται καλύτερα αντιληπτό.

Θεωρητικό μοντέλο της TTA RAPID

 

Χειρουργική τεχνική TTA RAPID

 

Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο TTA RAPID

Το ιατρείο μας εφαρμόζει την TTA RAPID με πολύ καλά αποτελέσματα και με πολύ γρήγορη αποκατάσταση της κινητικότητας του γόνατου! 

 Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού στον σκύλο