Μήπως η αναπνοή του είναι κάπως έτσι;

Ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα στον σκύλο και την γάτα

Η υγιεινή του στόματος του σκύλου και της γάτας έχει άμεση σχέση με την γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Αποτελεί τον καθρέπτη της υγείας τους.

Το ιατρείο μας προσφέρει ολοκληρωμένη οδοντιατρική φροντίδα για τον σκύλο και τη γάτα χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα μέσα στην οδοντιατρική των μικρών ζώων. 

breath 

Τι προκαλεί την δυσοσμία του στόματος;

Η κυριότερη αιτία της δυσοσμίας του στόματος είναι η περιοδοντική νόσος που προκαλείται από την πλάκα (βακτήρια). Τα βακτήρια προσκολλώνται στην επιφάνεια του δοντιού και σχηματίζεται η πλάκα. Μέσα σε μερικές μέρες η πλάκα μετατρέπεται σε πέτρα και η πέτρα με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε περιοδοντίτιδα και απώλεια οστού γύρω από το δόντι. Προοδευτικά έχουμε υποχώρηση των ούλων και αργότερα απώλεια των δοντιών.

 disosmia

Ποια είναι τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Η έντονη δυσοσμία του στόματος, η ανάπτυξη πέτρας στα δόντια, η ουλίτιδα, η δυσκολία στην μάσηση. Συχνά όμως τα συμπτώματα περνούν και απαρατήρητα.

 

Ποια είναι η πρόληψη;

Στα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνεται ο συχνός καθαρισμός των δοντιών με ειδικές οδοντόβουρτσες και ενζυματικές οδοντόκρεμες που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα. Η χρήση ειδικών τροφών (πχ hills t/d). Η χρήση ειδικών δισκίων ή αλοιφών χλωρεξιδίνης πάνω στα δόντια. Τέλος όταν η συσσώρευση πέτρας, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα εγκατασταθούν τότε είναι απαραίτητος ο καθαρισμός των δοντιών και η εφαρμογή θεραπείας.

 prolipsi

Πως γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών

Γίνεται με χορήγηση γενικής αναισθησίας. Αν ο σκύλος ή η γάτα σας είναι άνω των 6 ετών θα πρέπει να προηγηθούν και εξετάσεις αίματος σαν μέρος της προαναισθητικής αγωγής. Η αναισθησία γίνεται με τη χρήση αναισθητικής συσκευής ώστε να εξασφαλίζεται στο μέγιστο η ασφάλεια της διαδικασίας. Κατά την διαδικασία αυτή το ζώο διασωληνώνεται ( για να αποφευχθεί εισρόφηση υγρών )και συνδέεται με το αναισθητικό κύκλωμα.

Ακολουθεί η συστηματική εξέταση του στόματος και ο καθαρισμός της πέτρας με τη χρήση υπερήχων. Μετά τον καθαρισμό γίνεται η στίλβωση (γυάλισμα) των δοντιών σε τρόπο ώστε να καθυστερήσουμε την επανεμφάνιση της πέτρας.

 ktharismos