Εκπαίδευση κουταβιού σε πάρκο

Η εκπαίδευση του κουταβιού με την χρήση ενός πάρκου είναι μια μέθοδος για την εκμάθηση του ελέγχου της ούρησης και της αφόδευσης.

Οι διαστάσεις του πάρκου πρέπει να είναι τέτοιες που να επιτρέπουν στο κουτάβι να ξαπλώνει και γυρίζει γύρω από το μαξιλάρι του χωρίς όμως να υπάρχει αρκετός χώρος για να "λερώσει".

Το πάρκο δεν θα πρέπει να χρησιμεύει σαν χώρος τιμωρίας.

Όταν το πάρκο συσχετιστεί με θετικές εντυπώσεις, π.χ. τάισμα μέσα σε αυτό, ο σκύλος θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί σαν σημείο ξεκούρασης και ηρεμίας.

Τι είναι η εκπαίδευση σε πάρκο;

Είναι μια μέθοδος για να εκπαιδεύσουμε το κουτάβι ώστε να αποκτήσει έλεγχο της ούρησης και αφόδευσης. Στηρίζεται στο γεγονός ότι οι σκύλοι δεν θέλουν να "λερώσουν" στον χώρο που κοιμούνται. Ένα πάρκο προσφέρει στο κουτάβι έναν ασφαλή χώρο, μια φωλιά, αποτρέποντας αφενός την καταστροφική συμπεριφορά ("μασούλημα αντικειμένων, παπουτσιών κτλ) και αφετέρου προστατεύοντας το από οικιακούς κινδύνους (καλώδια, απορρυπαντικά κτλ.).

Πως γίνεται;

Συσχετίστε το πάρκο με θετικές εντυπώσεις: Βάλτε ένα μαξιλάρι, πετσέτα ή κουβέρτα ώστε να δημιουργήσετε ένα μαλακό στρώμα. Τις πρώτες μέρες αφήστε ανοιχτό το σκέπαστρο και την πόρτα του πάρκου ώστε να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει. Τοποθετήστε το σε ένα χώρο που περνάτε αρκετή ώρα (π.χ. κουζίνα, καθιστικό). Τοποθετήστε μέσα σ'αυτό παιχνίδια, μπάλες και άλλα πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να το απασχολήσουν.

Οι κανόνες του πάρκου:

Χρησιμοποιήστε το πάρκο για να μάθει να λερώνει. Ταϊστε το κουτάβι μέσα στο πάρκο και μόλις το καταναλώσει, αμέσως βγάλτε το για βόλτα ώστε να "λερώσει" 'εξω. Βγείτε επίσης για βόλτα πριν το βάλετε μέσα στο πάρκο. Δεν πρέπει χρησιμοποιείτε το πάρκο σαν τιμωρία.

Τέλος τα παιχνίδια πρέπει να είναι τέτοια που να μην μπορούν να τα κόψουν σε κομμάτια και να καταναλωθούν.

Ξεκινήστε με μικρά χρονικά διαστήματα στο πάρκο. Τα πολύ νεαρά κουτάβια δεν μπορούν να έχουν καλό έλεγχο των σφικτήρων τους. Κάθε δύο ώρες πρέπει να βγαίνουν βόλτα και να επιβραβέυονται κάθε φορά που λερώνουν στην σωστή τοποθεσία. Ακόμη και το βράδυ τα πολύ μικρά κουτάβια θα πρέπει να βγαίνουν μια φορά τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ξεκινήστε με 30λεπτα διαστήματα αυξάνοντάς τα προοδευτικά. Τα κουτάβια μικρότερα των 4 μηνών δεν πρέπει να περνούν στο πάρκο παραπάνω από 4 ώρες κάθε φορά , εκτός από την διάρκεια της νυχτας.

Αν το κουτάβι σας λερώνει το μαξιλάρι του, απομακρύνετε το μέχρι να μάθει να παραμένει χωρίς να λερώσει. Αν το κουτάβι συνεχίζει να λερώνει εκεί που κοιμάται αυτό σημαίνει ότι μεγάλωσε σε κακές συνθήκες υγιεινής στο εκτροφείο ή στο pet shop και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να το μάθει.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα

Όταν γίνεται σωστά το πάρκο θα σας βοηθήσει να μάθει το κουτάβι να ελέγχει τους σφικτήρες του. Προστατεύει τα περίεργα κουτάβια από την καταστροφική συμπεριφορά και τις οικιακές δηλητηριάσεις.

Εφόσον συνδυαστεί με θετικές εντυπώσεις πολλά κουτάβια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το πάρκο και στην ενηλική τους ζωή.