Οδοντιατρική φροντίδα

odontiatriki

Στην κλινική μας δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην στοματική υγιεινή γιατί ξέρουμε ότι αποτελεί τον καθρέπτη της υγείας του ζώου μας.

Η δυσοσμία του στόματος, η πέτρα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα είναι από τα συχνότερα προβλήματα της υγείας του στόματος. Τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως νοσήματα των νεφρών και της καρδιάς αν μείνουν χωρίς θεραπεία.

Προστατεύοντας τα δόντια και τα ούλα

Η περιοδοντική νόσος είναι η πιο κοινή πάθηση στους σκύλους και μια από τις πιο κοινές στη γάτα. Η πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα στα ούλα και στα δόντια μπορεί να μειωθεί δραστικά εφαρμόζοντας τεχνικές καλής στοματικής υγιεινής στο σπίτι. Με χαρά θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί, ένα σχέδιο προληπτικής υγιεινής, στο οποίο μαθαίνουμε στους ιδιοκτήτες πως γίνεται η χρήση οδοντόβουρτσας, πόσο συχνά, ποια συμπληρώματα είναι κατάλληλα, σε ποια μορφή, σε ποια ποσότητα καθώς ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα που πρέπει να παρατηρούμε.

Έλεγχος της στοματικής υγιεινής και θεραπεία

Η περιοδοντική νόσος στους σκύλους και τις γάτες εξελίσσεται σε στάδια. Όταν η διάγνωση και η θεραπεία γίνει στα αρχικά στάδια μπορούν να αποφευχθούν οι μόνιμες βλάβες στα ούλα και στα δόντια. Σε προχωρημένα στάδια όμως η περιοδοντική νόσος οδηγεί σε λοίμωξη, απώλεια οστού και σε απώλεια δοντιών.

Για την απομάκρυνση της πέτρας είναι απαραίτητος ο καθαρισμός δοντιών, όπως γίνεται και από τον οδοντίατρό μας.

Η διαδικασία του καθαρισμού γίνεται με την χρήση υπερήχων, με την διαφορά όμως ότι γίνεται υπό γενική αναισθησία με την χρήση εισπνευστικών αναισθητικών και διασωλήνωσης, την τοποθέτηση ενδοφλέβιου καθετήρα, την συνεχή παρακολούθηση σε monitor των ζωτικών λειτουργιών και με την χρήση πρωτοκόλλου αναλγησίας και μείωσης του πόνου ώστε η διαδικασία να είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλής και ανώδυνη για το ζώο μας. Μετά από την αφαίρεση της πλάκας και της πέτρας γίνεται η στίλβωση των δοντιών ώστε να αποφευχθεί ο σύντομος επανασχηματισμός τους, ενώ μπορούν να γίνουν και επεμβατικές εξαγωγές δοντιών όπου και όταν χρειάζεται.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, καλό είναι να υπάρξει ένα πλάνο δράσης για την καλή στοματική υγεία, που κάθε φορά προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ζώου ξεχωριστά.