Κουτάβι

puppiesΈνα καινούριο μέλος ήρθε στην οικογένεια.
Όλοι θέλουν να ενημερωθούν και να γνωριζουν τι έχουν να αντιμετωπίσουν και ποια είναι η βασική φροντίδα του σκύλου.

Διατροφή

Η διατροφή ενός  κουταβιού παίζει σημαντικό ρόλο για την φυσιολογική ανάπτυξή του. Οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, ενέργεια, πρωτεΐνες είναι διαφορετικές you για κάθε κουτάβι. Τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών (Great Dane, Saint Bernard κτλ.) έχουν πολύ διαφορετικές απαιτήσεις από τα κουτάβια μικρόσωμων φυλών (πχ Chihuahua). Τα διατροφικά λάθη οδηγούν συχνά σε νοσήματα ορθοπεδικά, νοσήματα του πεπτικού ή ακόμη και συστηματικά νοσήματα. Η έγκαιρη διατροφική καθοδήγηση θα λύσει πολλά από τα προβλήματα της ανάπτυξης και θα τους προσδώσει υγεία και μακροζωία.
Ορθή διατροφική πρακτική είναι :

  • η χορήγηση μιας ξηράς τροφής (αποφεύγετε τις κονσέρβες, μυρίζουν, η τροφή αν παραμείνει χαλάει, τα κόπρανα του σκύλου είναι πιο μαλακά)
  • κατάλληλης για την ηλικία (puppy, growth)
  • κατάλληλης για το επίπεδο της δραστηριότητας (ζει μέσα ή έξω από το σπίτι)
  • κατάλληλης σε σχέση με τις ενεργειακές του ανάγκες (πχ. σκύλος εργασίας ή σκύλος συντροφιάς)
  • σε κλειστή συσκευασία, από εταιρίες με εμπειρία και γνώση στην διατροφή
  • Δεν χορηγούμε γάλα – προκαλεί συχνά διάρροια, δεν καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες ενός κουταβιού
  • Δεν χορηγούμε
  • κόκαλα (δεν πέπτονται, καρφώνονται στο στόμα, προκαλούν εμετούς ή δυσκοιλιότητα)
  • μακαρόνια (δεσμεύουν τα ανόργανα συστατικά της τροφής)
  • κρεμμύδια, σοκολάτα, σταφύλια, σταφίδες (προκαλούν δηλητηρίαση ανάλογα με την ποσότητα που θα καταποθεί).

Διαμόρφωση του χώρου

Το κουτάβι μας χρειάζεται και αυτό τον δικό του χώρο μέσα στο σπίτι. Διαμορφώστε μια φωλιά στο κέντρο της προσοχής του σπιτιού. Βάλτε ένα μεγάλο μαξιλάρι, την τροφή και το νερό του κοντά. Διαμορφώστε ένα πάρκο ώστε να αρχίσει ο έλεγχος της ούρησης και αφόδευσης.

Εμβόλια

Το εμβολιακό πρόγραμμα στα κουτάβια ξεκινά στις 42 με 45 ημέρες της ζωής τους. Γίνεται σε 3 ή 4 αναμνηστικές δόσεις ανάλογα με τον τύπο των εμβολίων. Οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται για την καλύτερη «διέγερση» του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο βασικός πυρήνας των εμβολίων περιλαμβάνει την ανοσοποίηση για την παρβοεντερίτιδα (parvo), την μόρβα (distemper), λεπτοσπείρωση, την λοιμώδη ηπατίτιδα του σκύλου, την τραχειοβρογχίτιδα και την λύσσα. Ο εμβολιασμός μάλιστα, για την λύσσα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ από την ελληνική νομοθεσία, καθώς και η καταγραφή των εμβολιασμένων σκύλων.

Άλλα εμβόλια που μπορούν να γίνουν είναι για:

Τον «βήχα του κυνοκομείου» (kennel cough) και τέλος για την:

Λεισμανίωση (καλά-αζάρ) με το εμβόλιο Canileish που κυκλοφόρησε το 2012 στην Ελλάδα. Το εμβόλιο αυτό γίνεται σε κουτάβια άνω των 6 μηνών που είναι αρνητικά στα ορολογικά τεστ αίματος. Το εμβόλιο γίνεται σε 3 αναμνηστικές δόσεις και επαναλαμβάνεται ετησίως.

Αποπαρασιτώσεις

Για Ενδοπαράσιτα: Οι ασκαρίδες , ταινία, εχινόκοκκος, είναι μερικά παραδείγματα παρασίτων που μπορούν να βρεθούν στο έντερο του σκύλου. Η χορήγηση αντιπαρασιτικών ξεκινά από τις 15 ημέρες ζωής των κουταβιών και συνεχίζεται στην ενήλικη τους ζωή με χορήγηση κάθε 3-4 μήνες.

Ειδικά για την διροφιλάρια (σκουλήκι της καρδιάς, heartworm) είναι απαραίτητη η προληπτική χορήγηση χαπιών κάθε μήνα (ή άλλου ισοδύναμου σκευάσματος) για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για Εξωπαράσιτα: Συνηθέστερα εξωπαράσιτα είναι τα τσιμπούρια (κρότωνες) και οι ψύλλοι . Τα τσιμπούρια στον ελλαδικό χώρο μεταδίδουν την ερλιχίωση, την αναπλάσμωση, την μπαμπεζίωση και σπανιότερα την Lyme. Τα νοσήματα αυτά εφόσον δεν διαγνωστούν και δεν θεραπευτούν έγκαιρα, είναι πολύ σοβαρά και θανατηφόρα.

Οι ψύλλοι προκαλούν κνησμό, αλλεργική δερματίτιδα και η εκρίζωσή τους μπορεί να γίνει προβληματική.

Σήμερα, κυρίως οι αμπούλες, τα σπρέι – σε μηνιαία χορήγηση- , τα περιλαίμια και γενικά οι συνδυασμοί τους δίνουν το μέγιστο της προστασίας.

Microchip

Το microchip είναι ένας ασφαλής και μόνιμος τρόπος καταγραφής του σκύλου. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή σε μέγεθος κόκκου ρυζιού που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του σκύλου με σύριγγα. Ο 15ψηφιος αριθμός του microchip είναι μοναδικός και αντιστοιχίζεται με έναν ιδιοκτήτη. Το microchip ανιχνεύεται με ειδική συσκευή scanner που διαθέτουν οι κτηνίατροι. Η καταγραφή και σήμανση του σκύλου είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ από την νομοθεσία.

Στείρωση

Η στείρωση γίνεται σε αρσενικά και θηλυκά μετά τους 6 μήνες. Στα θηλυκά η στείρωση, όταν γίνεται πριν τον πρώτο κύκλο, εκμηδενίζει την πιθανότητα όγκου μαστού, την πιθανότητα πρόκλησης πυομήτρας, ψευδοκύησης άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως οι όγκοι της μήτρας και ωοθηκών και φυσικά την πρόκληση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η στείρωση στα αρσενικά γίνεται για λόγους συμπεριφοράς, ο σκύλος γίνεται πιο ευάγωγος - αποφεύγονται οι καβγάδες με άλλους σκύλους, η άσκοπη περιπλάνηση αλλά και παθολογικές καταστάσεις όπως η υπερπλασία του προστάτη, λοιμώξεις και παραπροστατικές κύστεις του προστάτη.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Μέχρι τους 6 μήνες συνήθως ολοκληρώνεται η έκφυση των μόνιμων δοντιών. Στα κουτάβια είναι σημαντική η εξέταση τους νωρίς ώστε να προληφθούν προβλήματα που έχουν σχέση με ορθοδοντικά προβλήματα σύγκλεισης. Τα παραμένοντα νεογιλά δόντια είναι ένα συχνό πρόβλημα των μικρόσωμων φυλών που χρειάζεται κατάλληλη αντιμετώπιση.

Συμπεριφορά και ισορροπημένη ανάπτυξη

Η ισορροπημένη συμπεριφορά ενός κουταβιού είναι συνισταμένη τόσο της κληρονομικότητας όσο και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει, των ερεθισμάτων που έχει και της δικής μας εν γένει συμπεριφοράς και αντιμετώπισης. Η «γλώσσα» επικοινωνίας με το κουτάβι μας έχει τους δικούς κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να επικοινωνούμε αποτελεσματικά και να διαμορφώσουμε έναν χαρακτήρα ισορροπημένο και όχι έναν σκύλο φοβικό, με ελλιπή κοινωνικοποίηση και προβλήματα συμπεριφοράς. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να τα αναγνωρίσει ο κτηνίατρός σας και να δώσει λύσεις πριν αυτά ξεφύγουν εκτός ελέγχου.

Συγγενή κληρονομικά νοσήματα

Κατά την κλινική εξέταση του κουταβιού κύρια μέριμνα μας είναι να αναγνωρισθούν συγγενή και κληρονομικά νοσήματα που μπορεί να καθορίσουν την ποιότητα ζωής του σκύλου μας. Για παράδειγμα, οι συγγενείς καρδιακές βλάβες, πολλές από τις οποίες εκδηλώνονται με φύσημα, που γίνεται αντιληπτό κατά την ακρόαση ενός κουταβιού στις πρώτες κιόλας επισκέψεις.